Икономическа полиция проверява училищата в Пловдивско! Източвани ли са пари за обучения?

Изпратен е сигнал срещу шефката на РУО Иванка Киркова до всички държавни институции.

Икономическа полиция започна проверка по сигнал на договорите за консултантски услуги в училищата в Пловдив и областта. Инспекторите са изискали заверени копия на всички такива договори и счетоводни справки за извършените плащания по тях, както и цялата документация във връзка с това за периода след 2015 година, научи DCNEWS.

Ченгетата са поискали и справки за проведените квалификационни курсове за професионално развитие на педагогическите специалисти с данни за броя на обучените педагози, фирмите или организациите, провели обученията, както и къде точно са се провеждали курсовете. Настояли са да разберат също, какви суми са изплатени на тези фирми, като са поискали съответните документи за това.

От полицията са потърсили информация и за обученията по проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти”, финансиран от Оперативна програма “Наука и Образование за интелигентен растеж”. Този проект започна в края на миналата, 2018 година и от Икономическа полиция са се поинтересували кои са записаните учители, както и коя фирма провежда обученията.

Проверката на Икономическа полиция не е инициирана от прокуратурата, съобщиха за DCNEWS оттам. И допълниха, че за подобно разследване полицията може да се сезира и от други органи.

От пресцентъра на ОДМВР-Пловдив пък уточниха пред репортер на DCNEWS, че Икономическа полиция наистина е започнала проверка на работата на РУО – Пловдив, но тя все още не е срещу конкретно лице. Към момента се събират данни дали има някаква нерегламентирана дейност, допълниха от ОДМВР.

Междувременно DCNEWS научи от свои източници, че разследването на Икономическа полиция, което първоначално е започнало от училищата в град Пловдив, се е разширило и в областта. Поискани са справки за консултантски услуги, обучения и по започналия в края на миналата година проект и от учебните заведения във всички общини на територията на Областната дирекция на МВР. Привиквани за даване на обяснения са били бивши и настоящи директори, както и бивши и настоящи експерти от РУО.

Изнудвала ли е шефката на РУО Иванка Киркова училищните директори?

В същото време е изпратен сигнал до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на парламентарната комисия по образование, просветния министър Красимир Вълчев. В сигнала се описва как шефката на пловдивското Регионално управление на образованието Иванка Киркова, е пращала проверки на директори след поръчкови сигнали.

Според сигнала тези проверки са изпращани на директорите, които не работят с фирмата/фирмите на бившия експерт от РИО Георги Генов, а сега учител по физическо възпитание. Според сигнала Генов бил приближен на Киркова. За да ги сплаши, шефката на управлението ги проверявала дори по време на грипната ваканция тази година. Тя прилагала също дисциплинарни процедури и наказания или заплашвала шефовете на школата с такива наказания лично или чрез експерти.

В сигнала до всички всички държавни институции училищните директори питат защо Иванка Киркова не е е отстранена от работа, докато трае разследването, тъй като междувременно тя плаши и експерти, и директори.

Според сигнала Киркова е била проверявана и миналата година по друг сигнал до МОН.

Заради проверката на комисия от просветното ведомство тя е била понижена в пети ранг. Впоследствие обаче в РУО Пловдив била изпратена нова комисия, и след новата проверка, Киркова била издигната до 4 ранг. Междувременно били уволнени и няколко директори на училища, които са обжалвали освобождаването си. Някои от тях са възстановени след делата.

„Не е редно, само защото определен директор не работи с правилните фирми или не плаща отчисления от фирмите с които работи, да бъде преследван и тормозен и унижаван от началника си“, се казва в сигнал, изпратен и на редакционната поща на DCNEWS.

Припомняме, че през 2013 година Иванка Киркова беше уволнена с идването на правителството на Орешарски на власт и впоследствие възстановена на поста си с решение на Върховния административен съд.

Тогавашният зам.-министър на образованието Атанаска Тенева съобщи, че уволнението на Киркова е резултат от дисциплинарна проверка, заключението на която е, че началникът на РИО не притежава компетентността да заема този пост.

Репортер на DCNEWS потърси за мнение и самата Иванка Киркова ето позицията й:

Началникът на РУО Иванка Киркова: Има такива проверки. Смятам, че съвестно си върша работата! Източник: dcnews.bg

Свързани статии