Грандиозно: Пловдив вече е Европейска столица на културата

Точно в 19:00 ч. започна спектакълът „Ние сме всички цветове“, с който се откри Пловдив – Европейска столица на културата 2019. За целта в центъра на града беше построена огромна 30-метрова кула-сцена на 6 нива, на която излязоха над 1500 изпълнители от страната и чужбина.

Настроението на хората в Пловдив цял ден беше приповдигнато. Всички се поздравяха с „Честит празник“.

Всички бяха в очакване какво ще се случи на внушителната кула, която грееше със запалени светлини и видео ефекти.

Големите лед екрани прожектираха кадри от Пловдив, вплитайки културното многообразие на града. Това се случи под вещото ръководство на артистичния директор на немската компания „Phase7“ Свен Сьорен Байер, чиято цел беше да предостави на зрителите незабравимо преживяване.

Грандиозното събитие откриха кметът на Пловдив Иван Тотев и евро депутатът Мария Габриел. ​

Заради мащаба на спектакъла бяха взети сериозни мерки за сигурност. Забранено беше използването на дронове около огромната кула-сцена. „Разнообразие“ и „Ние сме всички цветове“ бяха ключовите послания в концепцията спектакъла, свързани под мотото „Заедно“.

В общата картина бяха вплетени изпълнения на Теодосий Спасов, Валя Балканска и германския музикант и композитор Шилер. В грандиозното шоу участваха над 230 кукери от Карловско, които да поставиха началото на годината и изгониха злото. 22-ма млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив също имаха роля в спектакъла.

Хилядите зрители видяха емблематичния фолклорен ансамбъл „Тракия“ в необичайна светлина – насладиха се на нова хореография в стил съвременен танц. Режисьорът Христо Намлиев подготви сегмент, в който 200 хориста от формациите на града бяха дирижирани от маестро Диан Чобанов. С тях бяха и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. А изпълнители от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив изненадаха публиката с лазерни арфи.

Шоуто завърши с 15-минутна заря, а в 21:00 ч. ще започне огненият спектакъл на ЖАР театър на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Хората ще видят впечатляващи огнени ефекти, кукли на кокили и огнени инсталации.​

Въпреки ниските температури и нестихващият вятър много хора се събраха в центъра на града. На няколко места доброволци раздават разноцветни одеяла и шалчета с логото на „Пловдив 2019“. Има и няколко чайни, които също помагат за сгряването на зрителите./Дарик радио

Свързани статии