Гей скандал разтърси фондация „Пловдив 2019“, ще поеме ли отговорност кметът Тотев

Нов скандал се завихри около общинската фондация „Пловдив 2019“, която одобрява проектите за Европейска столица на културата. Този път страстите се нажежиха заради гей парад, подготвен под наслов „Балканска гордост“. Той се организира от фондация „Глас“ и е финансиран със 7000 лева от „Пловдив 2019“, пише „Марица“. В специална декларация, оповестена на сесията вчера от директора на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев, съветниците от левицата поискаха оставката на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева.

Освен това социалистите настояват кметът Иван Тотев в качеството си на председател на управителния съвет на „Пловдив 2019“ да поеме отговорността за поредния гаф. Куюмджиева и Тотев не присъстваха в залата по време на дебата. „Не може с парите на пловдивчани разни хора, демонстриращи сексуалната си ориентация, която противоречи на християнските ценности, да шестват по улиците“, настоя Радев.

„Българското общество и в частност пловдивчани са загрижени за възпитанието на подрастващите и за идеите, които им се насаждат с мероприятия, проповядващи ценности, различни от изконните морални традиции. До нас стигнаха остри сигнали и протести на родители против проекта на фондация „ГЛАС”. Заставаме на тяхна страна. Настояваме да бъде спрян“, каза още Николай Радев.

Според съветниците от БСП фондация „Пловдив 2019“ натрапва на хората аморална пропаганда, която е недопустима и е в пълно противоречие с целите на Европейска столица на културата. Остри критики заради изопачени исторически факти на изложбата „Дим“, експонирана по инициативата на Светлана Куюмджиева, е още един повод да й се иска оставката. Предложение за оставката обаче не беше внесено и съответно не се подложи на гласуване./Вестник Марица

Свързани статии