Финансовия министър: Нищо не налага да дестабилизираме държавата

Поведението на Волен Сидеров не е повод да се преразглежда коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Лидерът на „Атака” предизвика скандал във вторник в предаването „Референдум” по БНТ, с непристойно поведение, език и нарушавайки подписаното между ЦИК, обществената телевизия и политическите партии споразумение за участия по време на предизборната кампания.

Според финансовия министър обаче „нищо не налага да дестабилизираме държавата”.

Иначе Горанов отчете в Министерския съвет, че за септември има превишение на приходите над разходите в бюджета с около 150 млн. лева. Това увеличава общото повишение на приходите над разходите за деветмесечието до малко над 1,2 млрд. лева.

Финансовият министър обаче уточни, че повечето разходи „са струпани в края на годината”.

Въпреки това той очаква бюджетът да бъде изпълнен. „Горе-долу се движим в рамката, която приехме с актуализацията”, каза Владислав Горанов.

По думите му все още е рано да се обсъждат детайлите на бюджета за 2020 г. Предстои да се проведат разговори с отделните министерства.

Горанов изтъкна, че ангажиментът за увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10 процента е намерил място в проекта на новата рамка. Стратегията за удвояване на учителските заплати също продължава в новия бюджет.

„Тоест, това са двете сигурни неща, които ще видите в новия бюджет. Но наистина е твърде рано. Срокът на правителството е до края на този месец”, каза Горанов./Вести БГ

Свързани статии