Ексклузивни разкрития за арестите на служителите в ДАЙ в Пловдив

Трима от общо арестуваните 7 души при акцията на ДАНС в Пловдив остават в ареста. Както първо и ексклузивно БЛИЦ съобщи, бяха закопчани петима служители на ДАИ-Пловдив, сред които и временно изпълняващият длъжността шеф на ДАИ в града Анна Генова, и двама босове на транспортни фирми. В момента в ареста остават трима инспектори на ДАИ, които според обвинението са релетирали и изнудвали големи транспортни фирми.

Единият от задържаните има 12 имота, които е купил в новострояща се кооперация в Града под тепетата. Те се водят на майка му, която е пенсионерка, на баща му, който е социално слаб и на брат му, който е безработен. Според окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и според шефа на местната полиция ст. комисар Йордан Рогачев, големината на рушветите е била в зависимост от големината на транспортната фирма. Шефката на ДАИ-Пловдив е освободена, тъй като срещу нея не са събрани достатъчно доказателства. Но задържаните дайаджии твърдят, че са ѝ се отчитали постоянно.

Схемата за рушветите е действала поне от две години. Транспортните босове са били заплашвани и изнудвани, че ще им отнемат лицензите, ако не си платят исканите суми. Холандска фирма за тирове е платила миналата година 5000 лв. за подкуп и тази година също 5000. Това е свършил управителят на компанията, а неговият шеф е вдигнал скандал и е изказал възмущение от рекета в нашата държава. Единият от дайаджиите е с обвинение за две изнудвания, единият за едно, последният за три. Разследването продължава. Има вероятност да има още арестувани с още обвинения.

Сред нарушенията на транспортните фирми са липсата на психологическа годност на шофьорите, не са се водили пътни листове, липса на шайби, които определят скоростта. Имало и фирма без документи и без никаква отчетност. Заради това даиаджиите са изнудвали компаниите. Те са заплашени от затвор от 3 до 10 години и глоба до 20 хил. лв., както и от лишаване от правото да заемат такава длъжност. Тримата остават в ареста за 72 часа и ще им бъде искана постоянна мярка. Държавната хазна е ощетена с над 300 000 лв., каза окръжният прокурор Румен Попов./БЛИЦ

Свързани статии