Един от „ало“ измамниците във Ветово бил близък с убийците от Негован

Задържахме 10 лица при акцията срещу телефонни измамници във Нова Загора, Ветово и Нови Хан. Това е третата разбита престъпна група за телефонни измами, заяви на брифинг директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски, предаде репортер на Novini.bg.

„С цел разкриване на истината и престъпната дейност, по наблюдаваното досъдебно производство, бяха обединени още 6 досъдебни производства от различни точки в страната. По време на операцията се извършиха огледи и изземвания от 13 жилища и 12 автомобила. Иззети бяха и 50 телефона, над 30 СИМ карти, включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности. При претърсване на един адрес в кутия от боя беше намерена и тротилова пресовка и настърган тротил. На друг адрес бяха намерени 7000 лв. в чорап, скрит в дамска чанта“, допълни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„В групата е имало въртачи – те звъняли на възрастни хора, мулета – събирали парите и организатори. Повечето са осъждани за телефонни измами и са били криминално проявени. Един от заловените е участвал и в кражби на авотмобили със заглушители“, разкри още тя.

„Престъпниците са с нисък образователен статус и са били от етнос „бургуджии“. С парите от измамите са купувани скъпи имоти, коли и мебели. Измамниците си харчели парите в нощни заведения и ресторанти. Събрани са доказателства за 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева. Интересен е случаят на един от измамените в София.

Той е бил изолиран от измамниците в столичен хотел, като пенсионерът е купил нов телефон и СИМ карта. Възрастният мъж е бил заблуден, че участва в тайна спецакция. Жертвата е изтеглил спестяванията си – 130 000 лв., и ги е оставял в различни части на София. Жертвите били наблюдавани постоянно. Мулето сам определял къде да се оставят парите – на места без камери. Членовете на групата често пътували до Румъния, от където провеждали разговорите“, каза прокурор Милева.

„Един от мулетата е бил близък до убийците от случая в Негован. Няма данни за свързаност с убийството. Към наказателна отговорност са привлечени 8 лица, а на други са повдигнати обвинения за телефонни измами“, допълни говорителят на Специализираната прокуратура.

От прокуратурата разкриха и подробности за убитата жена в столичния „Младост“:

„Убитата е участвала в пирамиди – схеми от 2009-2012 г., в които е имало много излъгани. Убитата е взимала от потърпевши големи суми пари за борсова търговия. Жертвата е била изнудвана от потърпевши от нейни предишни действия. Извършва се аутопсия“, каза по темата главен комисар Христо Терзийски.

„Жертвата е убита от организирана престъпна група“, завърши ръководителят на отдел „Измами“ в ГДНП Златка Падинкова./Новините БГ

Свързани статии