Борисов на форума: Ще дадем милиони левове за училища в чужбина

Премиерът Бойко Борисов пресъства на форума на Националната асоциация на училищата в чужбина, който се провежда днес в конферентната зала на хотел „Тримонциум“. На срещата в препълнената зала присъстват директори, учители, дейци от сферата на образованието.

„Благодаря ви за патриотизма и усилията. Икономическият растеж е факт. Ето един Пловдив – завод до завода. На практика липсата на работна ръка е проблем. Вече много хора, които живеели в чужбина, искали да се върнат в родината, каза премиерът пред форума.

„Една от спънките е, че децата им не знаят български. Къде ще учат? В 10 щата на Америка ние имаме признание. Учителите там са направили голям пробив и успех“, поясни Борисов.

За следващата година минимум 2 млн. лв. повече в бюджета ще даде правителството за изграждане на училища, където българчетата в чужбина да учат родния си език, добави премиерът.

„Вие сте ми важни, за да можем да подготвим децата там да не са „пречка“ да могат родителите да се върнат в родината си“, каза Борисов.

„Даваме пари за изтребителите, но там пък даваме нова сигурност. Аз в живота си борч не съм правил. Плащам“, поясни Бойко Борисов./Вестник Марица

Свързани статии