Безценно антично съкровище отнето от иманяри при полицейска акция в Пловдив

Пресечен е канал за изнасяне на ценни археологически артефакти от България за чужбина, съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

При обиски и претърсвания са иззети 877 броя археологически ценности. Акцията на пловдивската полиция и прокуратура. Намерени са предимно монети – златни, сребърни и бронзови, от античността до средновековието.

Сред тях има и монета на цар Иван Асен. Групата е наблюдавана близо 3 месеца, след като ченгетата са получили оперативна информация. Арестувани са двама души – пловдивчанин на 44 години и столичанин на 49 години.

Пловдивчанинът се е опитал продаде археологически ценности на втория, а той от своя страна на трето лице в чужбина. Двамата са закопчани за 72 часа, ще се иска постоянен арест. Мъжете са с чисто съдебно минало.

Повдигнати са им две обвинения – едното е за държане на археологически ценности, а другото за разпространение на такива. Предвидените от закона наказания за тези престъпления са от 6 до 15 години и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Предполага се, че броят на археологическите находки ще надмине 1000, тъй като в момента различни прокуратури в страната извършват обиски и претърсвания. Ценностите са изкупувани от иманяри от цялата страна, които учудващо също са с чисти криминални досиета.

На пресконференцията съобщиха, че са били извършени обиски в Пловдив, София, Стамболийски и Асеновград. В Пловдив бяха показани част от иззетите артефакти, които бяха строго охранявани от полицаи, въоръжени до зъби./БЛИЦ

Свързани статии