Българският морков, който е люта чушка и е от Унгария

А лександър се занимава с екстремни спортове и пренася страстта си към този начин на живот на необичайно място. В Кокаляне.

И ако мислите, че селото край София може да предложи всичко друго, но не и живот на ръба, Александър ще ви опровергае.

Защото в неговата ферма ще намерите най-лютата чушка на планетата. Александър и съпругата му, Боряна, отглеждат експлозия. За небцето.

Добре дошли в българската ферма за люти чушки.

Как започва всичко?

Александър подготвя люти сосове, които да представи по време на бирен фестивал. „В кухнята в къщи не се дишаше. Изкарахме ги и за два дни продадохме всичко. Тогава осъзнах, че може би има нещо в тази налудничава идея“, споделя Александър за „Вдъхновените“ и Vesti.bg.

В началото Александър ще се сблъска с всичко, което не е предвиждал: климатични условия, регистрации за производство, разрешителни, данъчни… Но усилието си заслужава заради сладката страна на лютите чушки, а именно: „…щедро се отплащат за положените грижи. Изискват много обгрижване, но когато започнат да дават плод са наистина щедри, красиви и люти“.

Българският морков, който е чушка и е от Унгария

Една мистериозна легенда, която води началото си още по времето на комунизма води към българската следа в лютите чушки. „Когато започнахме да правим това, което правим – а именно да садим и отглеждаме люти чушки от цял свят, започнахме да се интересуваме кой е характерният български сорт люта чушка“, разказва Александър. „Оказа се че нямаме сортова съхранена такава. Всичко, което откривахме са типичните „шипки“, „рибки“… Звъняли сме в института по чушкови култури в Садово.“ След направеното проучване става ясно, че в България никога не е култивирала и не са се съхранили семена на българска люта чушка.

„На фона на световната карта на лютото това е направо срамно. Паралелно с това в света на лютото извън България има сорт люта чушка, която се казва „Bulgarian Carrot(български морков)”, продължава разказа си Александър: „Тя носи малко мътна предистория, че по време на комунизма е изнесена извън България и култивирана в Унгария, откъдето е плъзнала по света. Сортова е с постоянни характеристики – форма, цвят, размер и сила на лютивост.

Засадихме я в Кокаляне и се оказа, че наистина вирее много добре в наши условия. Не е претенциозна на топлина, влага и специална почва. Именно затова решихме да я върнем в България и издигнем в култ като български сорт. Отглеждаме я, обработваме я и произвеждаме много успешно продукти от нея. Кампанията ни включва и разпространение на семена. За малкото време в което го правим вече има уникални резултати, хората вече говорят за „моркова“ като нещо, което знаят от години.“

Освен че връщат сорта в България, Александър и Боряна отглеждат още чушки от цял свят като халапеньо, тай, фрешно, хабанеро. Във фермата им можете да „срещнете“ и номер едно по лютивост в света – „Carolina Reaper“.

А защо лютото винаги ще е необходимо?

Отговорът според Александър е очевиден: „Лютото отваря рецепторите и подсилва усещането на вкусовете – от там идва и термина – „разяжда“. Лютото може да спаси и най-безнадеждната гозба и да я превърне в шедьовър.“

Като допълнение за всяко ястие, Александър създава своите сосове буквално превръщайки кухнята в лаборатория.

„Проба – грешка е основният принцип за създаване и разработка на всяка рецепта. Важно е да не го правиш след като си изкарал продукта на пазара“, разказва той и допълва: „Обикновено идеята за рецепта първоначално се разработва на базата на каква люта чушка ще се използва и какви качества има самата тя (аромат, вкус, сила и острота на лютивост).

Обмисля се какво би било подходящо като гледаме добавките да са типични български. После се започват проби и се тества и фиксира в продължение на известно време. Аз винаги имам проби за някоя рецепта с мен в колата и когато сядам да хапна било то на ресторант или в къщи, винаги тествам с храна.“

А как да си окажем първа помощ ако експлозията в небцето вече се е случила и сме се надценили? Ето и отговора на специалиста: „В случай, че се подлютите, най- ефикасната „противоотрова“ е млякото и млечните продукти. Един от ензимите в млякото разгражда капсаицина – „лютото вещество“.

Истинско вдъхновение за Александър да продължава да прави това, с което се занимава е удоволствието от работата с растения, почва и дозата творчество около създаване на нови уникални продукти и опаковки, усмивките и непрестанните насърчителни думи на хората.

За Александър едно от най-големите му постижения извън работата е начинът на живот, който е избрал за себе си и семейството си.

Който, точно защото е пикантен, отваря апетит за живот./Вести БГ

Свързани статии