Българчетата в къщата на ужасите: Кой е излъгал

Проверка установява състоянието на децата, осиновени в Америка и открити в недобро състояние, както и защо докладите, получавани от САЩ в министерството на правосъдието, са сочели, че те са добре.

Това заяви Милена Първанова – директор на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” в Министерството на правосъдието пред „Здравей, България” по NOVA.

Двете осиновени български деца, открити в тежко състояние в американския щат Мисури, са близначки на 14 години, били осиновени преди 7 години, а отскоро живеели в градчето Съмърсвил. Техните родители – 56-годишен мъж и 40-годишна жена, били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им.

„Докладите за следосиновителното наблюдение, получени от Министерството на правосъдието действително говорят, че за децата се полагат много добри грижи и че те са се привързали и адаптирали много добре както към родителите, така и към биологичните деца на осиновителите. Не е имало никакви индикации, че има някакъв проблем за тези деца”. Това заяви Първанова.

„Тепъва ще се установява както фактическото положение, при което са отглеждани децата, така и тяхното състояние и бъдещите действия, които ще бъдат предприети”, каза още тя.

Тя заяви, че докладите са изготвени от лицензиран клиничен социален работник към щата Вашингтон. „На този етап нямаме основание да смятаме, че те не са отразявали действителното положение на децата и на семейството”, каза още Първанова.

„Механизмът, по който се регламентират осиновяванията, е еднакъв както за националните, така и за международните осиновявания и предвижда извършаването на посещения и изготвяне на доклади в рамките на две години от допускане на осиновяването. В конкретния случай са извършени 5 посещения от независим клиничен социален работник. Семейството само се свързва с него”, обясни Милена Първанова.

По думите й дейността на тези клинични социални работници е под стриктния контрол както на щатските, така и на федералните власти.

„В Министерството на правосъдието досега не сме имали данни за малтретиране на други деца при осиновяване в чужбина“, каза още Първанова.

10 деца са открити в изолирана ферма в градчето Съмървил в щата Мисури. Всички те били недохранени, мръсни и във видимо недобро здравословно състояние. Едното от момичетата имало глисти, а другото – раздут корем заради недохранване.

„Децата са на сигурно място, на около 1 час път от града, в помещение под полицейска закрил. Прегледани са от лекар – не е установено сексуално насилие или сериозни здравословни проблеми. За децата се полагат специални грижи”, каза вчера генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Съседи от градчето подали сигнал за състоянието на децата, след като едно от българчетата било открито да върви само по отдалечен път, твърди българското издание в САЩ – „БГ Войс“. Според местната медия, момичето разказало, че е подлагано на системни наказания – било оставяно на студа или в горещи помещения и без храна, било карано да бяга босо по чакъл.

Бащата бил висшист, IT специалист, а майката – домакиня, която отглеждала към 2011 година, когато били осиновени, други 4 деца. Социалните в САЩ докладвали, че всичко е наред с децата. Според правилата за международните осиновявания на българчета 2 години след това социален работник изпраща на всеки 6 месеца доклад за състоянието на децата в новото им семейство.

Децата в момента се намират на сигурно място под закрилата на шерифската служба в окръг Шенън, щата Мисури от 8 юли т. г.

Законът казва, че към процедура по осиновяване в чужбина се пристъпва, когато има отказ от поне три български семейства да осиновят детето. Или, както е в случая с двете близначки, когато са положени всички усилия децата да намерят семейство, но поради по-голямата им възраст или здравословни проблеми, това не се е случило.

От Министерството на правосъдието отчитат, че броят на осиновените българчета в чужбина системно намалява – от 450 през 2014-та до 290 през 2018 г.

През последните години, най-много българчета намират нов дом в САЩ, Италия, Франция, Испания и Нидерландия.

Според Международната конвенция за осиновяване, в злощастни случаи като този в Мисури, родината на осиновителите е тази, която трябва да се погрижи да осигури закрила на децата, а в конкретния случай това са Съединените щати./Вести БГ

Свързани статии