Атанас, завършил с 6.00 Аграрния: Най-важно е какво ще мога на полето

Ибез да учи цяло лято, за да си повиши петиците по 7 дисциплини, Атанас Атанасов от Аграрния университет щеше да е сред отличниците в специалност „Растителна защита”.

Но след като го стори и държа повторно изпитите, вече е първенец на випуска. Абсолвентът получи наградата за това лично от ректора проф. Христина Янчева на церемония, на която бяха раздадени дипломите на общо 590 абсолвенти.

„Престиж е да бъда с най-висок успех сред тях – казва Атанас, който завършва с пълно 6 от годините на следването и 6.00 на държавните изпити. – Но не е най-важното това, а какво съм научил и доколко ще е полезно в практиката ми.”

Атанас е първият агроном във фамилията си от Добрич – район, от който в Аграрния университет идват по няколко поредни поколения в едно фермерско семейство. За завършилия езикова гимназия с немски и английски младеж определящи за избора били добрите отзиви за вуза от приятели. Да си пълен отличник на финала в едно от най-тежките следвания, в което се учи на български, английски и латински, според Атанас е постижимо с труд, упоритост и четене. От дете обича земята. В момента кара магистратура „Мениджмънт в растителната защита”. Смята да остане в Пловдив, защото тук има по-големи възможности за кариера – в региона има и зеленчукопроизводство, и лозарство, няма да се ограничава само в слънчогледа и житните култури в своя край.

Когато не е зает с аграрните науки, Атанас танцува. Вече 16 години играе народни танци, последните две и половина – в ансамбъла на Аграрния университет.

Артистичният квартал „Капана” е мястото, където често може да бъде срещнат с приятели. А отношенията с тях създал и скрепил по време на студентските купони в квартирата, която делил с още двама колеги и където се събирала тайфата. Щастлив съм, че срещнах много готини хора в университета, казва на финала на бакалавърската степен отличникът. В житейски план ще помни напътствията на проф. Тоньо Тонев. От него заобичал професията и се научил да преследва целите си, като иска все повече и повече от себе си. Той го изкушил и да пробва себе си в научноизследователска дейност. Атанас Атанасов е член на Международната студентска асоциация в аграрните науки ИААС и стипендиант на Българската асоциация за растителна защита.

Наградата на ректора получи колежката му Бисерка Янкова, която стана студент на годината през 2018-а в областта на аграрните науки.

За най-добрите Еразъм студенти бяха обявени Мария Петрова, която учи в бакалавърска програма по лозаро-градинарство и е била на обмен в Полша, и бъдещият магистър Светослав Стайков – след успешното му обучение в Университета на Хасел, Белгия.

Общо 348 бакалаври получиха дипломи в Аграрния университет, като средният им успех от следването е 4,75, а от държавните изпити – 5,12. Магистрите са 242-ма от 20 специалности, в които се дипломират с 5,42. Сред 13-те докторанти четирима са от Косово. Да ги поздрави, в церемонията се включи лично и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева./Вестник Марица

Свързани статии