Афера: Психиатърка от Пловдив източи половин милион лева от Здравната каса

Лекарка от Пловдив е арестувана за източване на над половин милион лева от Здравната каса, съобщиха от прокуратурата. Задържаната работи като психиатър. Схемата е осъществявана чрез фиктивни пациенти с рецепти за скъпи лекарства за параноидна шизофрения. На 21 ноември е бил получен сигнал за голямата далавера и е била проведена съвместна акция с ДАНС, прокуратурата и полицията. Лекарката е арестувана за 72 часа и й е повдинато обвинение за измама с големи размери с продължаващо действие на престъплението.

Тя е заплашена от затвор от една до 8 години и с конфискация на имуществото с една втора. Психиатърката е работила със Здравна каса и чрез различни схеми я е източила с над половин милион лева. Тя е манипулирала документи за болни от параноидна шизофрения хора, чиито лекарства – една ампула, струва между 700 и 900 лева. Медикаментите са 3 вида и се водят депо препарати. Те са с отложено действие, като една ампула се бие на 15 или на 30 дни.

Тези скъпи лекарства се изписват с протокол от Здравна каса от лекар-специалист. След като бъдат одобрени от Регионалната здравна каса, те се пращат и за такова одоборение и в НЗОК. Проверени са 5 адреса в Пловдив, Кричим, Първомай, баташкото село Фотиново и карловсково село Карнаре. По време на разследването са намерени и иззети около 380 броя протоколи, множество амбулаторни листове, 40 рецептурни книжки, лекарски печати и др.

Все още не е ясно дали лекарката работи на частна практика или в психодиспансера в Пловдив. Тя е изписвала рецепти на хора, които изобщо нямат никакви психични заболявания. Установено е, че е изписвала медикаменти на 52 души, които само по документи се нуждаят от тези 3 вида ампули. Много от тези хора нищо не подозират и живеят в чужбина, а някои от тези, които са в България, имат много по-леки психични заболявания, като депресия и др. Схемата е била следната: Психоложката, след като е получавала одобрените протоколи от Здравната каса, ги е давала на свои хора – така наречените мулета.

Те са носили документите и рецептите в аптеките, взимали са ампулите и са ги предоставяли на медицинското лице. Всяко муле е получавало по 30 лева, останалите пари лекарката е прибирала за себе си. На брифинга казаха, че не се знае къде са лекарствата. Има вероятност те да са продавани на черен пазар или да са били предоставени на други лекари. Засеченият период на измамата е от 1 януари 2017 година до август 2018 година. Психоложката е с още едно повдигнато обвинение. При нея е намерен фалшив силиконов печат РЗОК, с който е подпечатвала неистинските документи. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор./БЛИЦ

Свързани статии