77-годишният Ангел Койчев и шепа ентусиасти искат да чуят камбанен звън вместо клепало от църквата в селото

ШЕПА ЕНТУСИАСТИ ОТ ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА ЧЕРКВАТА „Свети Великомъченик Георги“ в Иванча правят със собствени сили и средства камбанария. С дарения вече са успели да си купят нова камбана от Пловдив за 5200 лева. Целият метален постамент заедно с камбаната тежи над 2 тона и ще бъде вдигнат и монтиран пред храма с помощта на челен товарач вероятно за Гергьовден. Тогава селото се надява и най-после да чуе камбанен звън вместо… клепало, което сега изпълнява тази функция.

ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ ДВИГАТЕЛИ НА ИДЕЯТА Е 77-ГОДИШНИЯТ Ангел Койчев. Той е в църковното настоятелство и се занимава и с куп други инициативи в Иванча. Редом с него са другите членове Мария Ангелова, Анка Маринова, Русанка Мъзинкова и още няколко родолюбци. Естествено рамо дава и кметът на селото Димитър Димитров, а без съдействието на кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров начинанието едва ли щеше да стигне дотук. Сред помощниците е и Николай Владков, в чиято селска къща се прави в момента огромната конструкция за камбанарията. Тя е от винкели и по негов проект. С труд и средства участват много дарители, чиито имена ще бъдат изписани на специално табло в черквата, когато бъде осветена новата придобивка. В петък неформалната група от родолюбци показа на кмета Чакъров какво се прави за възраждането на старинната църква.

НАЧИНАНИЕТО ЗАПОЧНАЛО ПРЕДИ ОКОЛО 8 МЕСЕЦА, разказва Мария Ангелова. Тогава в пенсионерския клуб от дума на дума всички дружно решили да си купят нова камбана. Започнали да събират пари – кой колкото може, има дарения от левче, от стотинки, но всички участват в благородното дело. Най-много средства е дала бизнес дама, която е родом от Иванча, но има фирма в Плевен. От години в църквата имало две стари и пукнати камбани, които не можели да пеят, споделят още от настоятелството. Тогава общината и Историческият музей в Полски Тръмбеш решили да направят откупка, а парите в размер на 3100 лв. да дадат на настоятелството. Така съвсем наскоро била доставена и поръчаната нова камбана от Пловдив, която сега се съхранява в един от гаражите в стопанския двор.

„Така малко по малко събрахме парите, намерихме и електроженисти за камбанарията, направихме скелето пред църквата, което сме укрепили. Тази черква не е ремонтирана основно комай никога. Преди десетина години е правен само козметичен ремонт. Почистихме двора, има и една малка къща, която сега искаме също да възстановим. Всичко ще стане, щом има съдружие“, разказва Ангел Койчев.

ЗА ПРАВОСЛАВНИЯ ХРАМ В ИВАНЧА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА от 1844 г. Църквата е била ниска и вкопана в земята, 30г. по-късно с помощта на местни хора е построен сегашният храм. Строителите са били каменоделци и са изградили божия дом от едри дялани камъни. Майсторите са вградили и строителен надпис отвън в сградата, който се пази и до днес. Църквата е действаща и в нея служи отец Георги Лазаров от Павел, който по закон е и председател на настоятелството. Преди броени дни в Историческия музей в Полски Тръмбеш бе открита изложба, посветена на тази черква./Източник: bgnow.eu

Свързани статии