След големия скок, цените на горивата замръзнаха, засега

След серията повишения на горивата от началото на юни в последната седмица цените им замръзнаха. Увеличиха се стойностите само на някои от тях, които са по-луксозни и качествени, но затова пък не толкова масови. Така например в събота се вдигна цената на А 98 Н с три стотинки на част от бензиностанциите и достигна до 2,32 лева. Въпреки това масовите горива остават със стабилни цени.

Бензин А 95 се продава средно за 2,24 лева в Пловдив. В страната цената е с 2 стотинки по-висока – 2,26 лева. Дизелът също е по-евтин с една стотинка и се продава средно за 2,27 лева литъра. За сметка на това метанът в Пловдив е на по-висока средна цена от тази за страната – 1,40 лева, спрямо 1,30 лева. Газта тук остава значително по-евтина – 96 стотинки, при средна за страната 1,01 лева.

За резкия скок на цените в първите дни на юни нямаше конкретни причини освен това, че картелът винаги прави това в началото на туристическия сезон, твърдят анализаторите. Не се очаква обаче в края на лятото те да се върнат в предишните си стойности, които бяха с от 6 до 10 стотинки по-ниски. Прогнозите на Министерството на транспорта показват, че по-скоро са възможни още няколко скока до края на 2018 година./Вестник Марица

Свързани статии