Искате да сте здрави – яжте гъби

Едва ли има човек, който да не иска да научи тайната на дълголетието. През годините редица изследвания са показали, че промени в начина на живот, като например в избора на храна, могат да увеличат продължителността на живота. Един от продуктите, който британски специалисти препоръчват „горещо“ с тази цел, са гъбите, пише в. „Дейли експрес“.

В книга, озаглавена „Хранете се по-добре, живейте по-дълго“, медицинският консултант д-р Сара Бруър и диетоложката Джулиет Келоу възхваляват ползите за здравето от скромните гъби.

Историята дава изобилие от свидетелства за използването им като лек за редица заболявания. Съвременната наука също подкрепя ползите от гъбите за по-добро здраве на сърцето и костите, стимулиране на имунитета, регулиране на кръвното налягане, противодействие на възпалителни процеси и дори като притовораково средство.

„Гъбите са отличен източник на вещества с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и фитохимикали, способни да се борят с вируси и бактерии. С богатото си съдържание на мед, който действа като антиоксидант, те осигуряват защита на човешките клетки от увреждания, причинени от свободните радикали“, пишат авторките.

За максимални ползи за здравето д-р Сара Бруър и Джулиет Келоу препоръчват хората да консумират гъби два или три пъти седмично./Дарик радио

Свързани статии