Горивата: Бензиностанции зареждат от комшиите за по-евтино

Разликите в продажните цени на големите търговски вериги с обекти в Пловдив и локалните търговци става все по-осезаема. При дизеловото гориво и най-масовия бензин А95 малките играчи вече продават с 20-25 стотинки по-евтино. Според запознати с пазара на горива това е възможно, защото част от по-малките бензиностанции внасят стоката от Турция, Румъния и Гърция, където цената е чувствително по-ниска. В същото време големите се снабдяват основно от рафинерията на Лукойл край Бургас.

Проверка на място показа, че в две от големите вериги, разположени на бул. „България”, дизелът се предлага за 2,41 лв., а бензинът А95 – за 2,37 лв. На половин километър по-надолу, на Рогошко шосе, две от по-малките вериги предлагат съответно дизел за 2,16 лв. и бензин за 2,12 лв. Пред колонките на големите вериги чакаха предимно служебни автомобили, като голяма част от тях зареждат с карти с отложено плащане.

При бензиностанциите от малките вериги напливът беше доста по-голям, като шофьори коментираха, че разлика от 25 стотинки на литър си струва да изгубиш 5-10 минути, за да заредиш. Освен това изборът на голяма верига не е гарант, че получаваш по-добро качество. Само преди две седмици бензиностанции „Петрол“ АД бяха глобени за разпространяване на некачествени горива.

Санкцията, наложена от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), е в размер на 10 000 лв. Веригата обжалва пред Административния съд в Пловдив глобата с аргументи, че липсват достатъчно доказателства за нарушението, но доводите не бяха приети от магистратите./Вестник Марица

Свързани статии