Още един задържан с лидера на „Русофили“ в Пловдив, разследването е за разгласяване на държавна тайна

Още едно лице е арестувано по досъдебното производство на ДАНС, по което беше задържан председателят на Национално движение „Русофили“ в Пловдив Златомир Дьовленски. Това съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Оттам допълват, че прокуратурата наблюдава досъдебно производство като предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

На 08.07.2024 г. при операция на Териториална дирекция Национална сигурност – гр. Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура-Пловдив са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна, се уточнява в съобщението.

По отношение на задържаните се преценяват доказателствата с оглед евентуално повдигане на обвинения.

Припомняме, че днес по обед в централата на градската организация на БСП бе задържан председателят на Национално движение „Русофили“ – Пловдив Златомир Дьовленски. От офиса на движението са били иззети и документи. Все още няма яснота защо е арестуван Дьовленски.

Вторият задържан е Иван Гълъбов. Допреди 5-6 години той е бил член на БСП. Гълъбов е от Пловдив, съобщи за Новинар депутатът от БСП и секретар на Парламентарната група Иван Петков-Бебето.

Петков предполага, че Гълъбов вече не е в редиците на червените, защото преди време работел като охранител в хотел в Пампорово и рядко се връщал в Пловдив.

„Виждал съм го по улиците на града, но не зная с какво точно се занимава сега. Не се наемам да коментирам каква държавна тайна са издали двамата с моя приятел Златомир Дьовленски. Само ще кажа, че Дьовленски е младши експерт в Община Родопи и печели проект след проект за нея“, коментира Бебето.

От свои източници от разследването Новинар научи, че преди 2 години Иван Гълъбов е работил заедно с шефа на „Русофили“ – Пловдив в Община Родопи.

Пред Новинар кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов каза, че смътно си спомня за бившия си служител, но категорично отрече тези арести да имат връзка с ръководената от него община и за разкриването на държавна тайна, заради която двамата са закопчани.

Свързани статии